Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image


Hasan Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi binası 1913-15 yılları arasında Mutasarrıf Nurettin Bey döneminde yapılmış geç Osmanlı dönemi bir binadır.

Mevcut bilgilere göre bugün ki kütüphane binasının yerinde bir medrese ve kütüphane bulunmaktaydı. O zaman ki adı ‘Mecidi Mektebi’ olan yapı Cumhuriyetin ilanından sonra 1925 yılında İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmiştir.

Osmanlı devri mimari özelliklerini yansıtan yapı yaklaşık kare planlı olup bodrum dahil üç katlıdır. Yapı malzemesi olarak dış cephe köşelerinde kat silmelerinde ve kapı ve pencere sövelerinde sarı renkte kum taşı kullanılmış olup diğer kısımlar ise harçlı kırma taş örgülüdür. Taban ve tavanı ahşap olan yapının iki girişi bulunmaktadır. Binanın örtü sistemi kırma çatı olup üzeri kiremit ile örtülüdür. Kütüphanede bodrum katta depo ve kalorifer dairesi, giriş katında güvenlik odası ve Türk İslam Sanatları atölyesi, seminer salonu ve eserlerin bulunduğu depo, üst katta ise müdür odası, personel odası, okuyucu salonu ve sergi salonu bulunmaktadır.

Yıllarca ilkokul olarak kullanılan bina restorasyon çalışmaları sonrası bugünkü halini almış ve Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere 25 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. 26.04.2012 tarihi itibariyle kütüphanenin açılışı yapılmış ve Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğünce binanın tarihi dokusuna uygun tefrişat düzenlemesi tamamlanmıştır.